Кримський правозахисник, який голодує в російському СІЗО, схуд на 9 кг – адвокат

Від початку голодування правозахисник, фігурант ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Емір-Усеїн Куку втратив у вазі дев’ять кілограмів, повідомляє об’єднання «Кримська солідарність» з посиланням на адвоката Едема Семедляєва.

«У середньому він втрачає 600 грамів у день. Перебуває в СІЗО-4 в одиночній камері під постійним відеоспостереженням. Незважаючи на оголошене ним голодування, кожен день йому приносять їжу і щодня зважують», – сказав адвокат 11 липня.

Куку оголосив голодування 26 червня. 10 липня його вивезли з СІЗО російського Ростова-на-Дону в невідомому напрямку. Співробітники СІЗО відмовилися повідомляти адвокатові Сергію Локтєву місце перебування його підзахисного. Пізніше стало відомо, що Куку вивозили на огляд у медустанову.

Читайте також: «Його підштовхнуло беззаконня»: Емір-Усеїн Куку тиждень голодує

У кінці травня Північнокавказький окружний військовий суд на три місяці продовжив термін утримання під вартою шістьом фігурантам ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір».

Обвинувачені у цій справі, серед яких Емір-Усеїн Куку, були затримані в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинувачують у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір».

Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, включивши організацію до списку 15 об’єднань, названих «терористичними». Після захоплення Криму Москва намагається насаджувати цю внутрішньоросійську заборону і на цій окупованій частині території України, хоча в Україні організація діє легально.

 

коментуйте повідомлення: