Окупований Крим: Аксьонов заговорив про «націоналізацію» заводу Фірташа

Голова фактичної влади окупованого Криму Сергій Аксьонов заявив, що якщо власники заводу «Кримський титан» не зможуть усунути наслідки викиду забруднюючих речовин і модернізувати виробництво, то російська влада може порушити питання про «прийняття заводу в держвласність». Таку думку Аксьонов висловив у вівторок 18 вересня.

«Якщо власник скаже, що він матеріально не в змозі, і все навантаження ляже на плечі держави, буде стояти питання в тому числі про прийняття заводу в державну власність Криму», – цитують Аксьонова кримські ЗМІ.

Керівництво заводу «Кримський титан» поки не коментував заяву Аксьонова.

Дивіться також: Місто-примара Армянськ. Чому туди повертаються люди? | «Крим.Реалії» (відео)

У ніч з 23 на 24 серпня в Армянську, де розташований завод, стався викид невідомої речовини. Влада Криму оголосила, що це випаровування вмісту кислотонакопичувача, використовуваного «Кримським титаном».

У Києві вважають, що викид хімічних речовин на території Криму стався через російських військових, які на навчаннях нібито обстріляли відстійники відходів титанового та содового заводів.

Завод «Кримський титан» розпочав роботу ще в 1971 році, а на початку 2000-х перейшов під контроль компанії Group DF Дмитра Фірташа. Головним напрямком підприємства є виробництво діоксиду титану ‒ речовини, що застосовується в лакофарбовій, гумотехнічній промисловості, при виробництві пластмас і в багатьох інших галузях.

У 2014 році, після анексії Криму Росією, Дмитро Фірташ змінив структуру управління заводом. У жовтні Group DF передала ПрАТ «Кримський титан» російському дочірньому підприємству ТОВ «Титанові інвестиції». У 2015 році ПрАТ «Кримський титан» був перейменований в «Юкрейніан кемікал Продактс».

За інформацією Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, завод «Кримський титан» становить екологічну загрозу для Херсонської області.

коментуйте повідомлення: