Міністерство фінансів України очікує падіння економіки країни і інфляцію 30%

Мінфін

Міністерство фінансів України очікує падіння економіки країни за підсумками 2015 року на 5,5% при інфляції близько 30%, сказала міністр фінансів Наталія Яресько під час роботи Міжнародної конференції на підтримку реформ в Україні.

Як підкреслила міністр, прогнози Мінфіну залишаються гіршими від тих, які були озвучені в кінці 2014 року.

«Падіння економіки України за підсумками року складе 5,5%, що в цілому гірше від наших первинних оцінок. Інфляція складе близько 30%, – сказала Яресько. – Водночас, ми отримали 5 млрд дол. першого траншу кредиту від МВФ, що дозволило нам подвоїти свої золотовалютні резерви».

Міністр зазначила, що економічні труднощі були зумовлені не лише відсутністю реформ протягом тривалого часу, але війною на сході країни.

«Зараз ми зробили серйозні кроки для стабілізації фінансової ситуації в країні, багато в чому завдяки програмі з МВФ. Таким чином, ми змогли запобігти фінансовій катастрофі. А програма реформ від МВФ дозволить нам вже в 2016 році розпочати економічне зростання», – сказала Яресько.

Зазначимо, раніше Кабінет міністрів України представив три сценарії розвитку економіки країни в 2015 році і допустив за найбільш песимістичним сценарієм падіння економіки на 11,9% при інфляції в 42,8%. Оптимістичні сценарії передбачають падіння економіки в діапазоні від 5,5% до 8,6% при інфляції в діапазоні від 26,7% до 38,1%. Прогнозний рівень безробіття в 2015 році становить 10,2% за оптимістичним сценарієм і 11,5% – за песимістичним.

Також в уряді спрогнозували сповільнення темпів падіння економіки країни в 2016 і 2017 роках навіть за песимістичним сценарієм до 7% і 3% відповідно. Прогнозні показники інфляції за песимістичним сценарієм складають 16,4% в 2016 році і 9,7% в 2017 році.

Ключовий кредитор країни – Міжнародний валютний фонд прогнозує падіння економіки країни в 2015 році на рівні 5,5% при інфляції 2,5%. Аналогічний прогноз оприлюднили аналітики міжнародного рейтингового агентства Fitch, які стверджують, що падіння економіки України в 2015 році складе не менше 5%.

Міжнародний валютний фонд схвалив програму кредитування економіки України загальним обсягом 17,5 млрд дол. терміном на 4 роки. Перший транш у рамках нової програми в 5 млрд дол. Україна отримала 13 березня.

Другий і всі наступні транші МВФ можуть бути отримані за підсумками роботи щоквартальних оціночних місій фонду, перша з яких очікується 15 червня.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

коментуйте повідомлення: