Майже 46 мільйонів людей зараз чекає дозволу на проживання в США за даними ООН

США

Майже 46 мільйонів людей зараз чекає дозволу на проживання в США за даними ООН. Ми намагалися розібратися з найпопулярнішими способами стати американцем або отримати посвідку на проживання в США.

Рубль знецінився, в Україні триває війна, а в Білорусії ситуація зі свободою слова продовжує погіршуватися, тому багато вихідці з країн СНД і Ізраїлю всерйоз розглядають еміграцію. Америка як і раніше залишається топовим напрямком.

Тільки минулого року подали на грін-карту три мільйони чоловік, чекати довго – в середньому 10 років.

Ми дослідили, наскільки просто приїхати і законно залишитися в Америці, і як вибрати найбільш швидкий спосіб. Гроші важливий чинник, але є можливість отримати карту безкоштовно. Головне – не нарватися на шахраїв, яких на ринку міграційних консультацій дійсно багато.

Грін-карта (United States Permanent Resident Card) – посвідчення особи, яке підтверджує вид на проживання і право на працевлаштування не громадянина США. Людина при цьому має право постійно проживати на території країни.

Грін-карта дає право:

в’їзжати/виїжджати з США;

працювати в будь-якій компанії;

відкрити власну справу;

пільги на освіту (претендувати на гранти, фінансовані урядом; платити в 3-4 рази менше за навчання);

можливість претендувати на громадянство;

соціальні гарантії при виході на пенсію.

Однак, є й зобов’язання. Якщо імміграційна служба підозрює, що людина отримала карту “про всяк випадок” і не живе в країні постійно (відсутній більше півроку), доведеться довести зв’язок з США або одержувати спеціальний дозвіл на тривале відсутність. Інакше карту можуть забрати.

1.Виграти в лотерею

Кому підходить: Всім у кого є закінчена середня освіта або професійну освіту, що вимагає не менше 2-х років навчання.

Як довго отримувати: раз на рік, з початку жовтня по початок листопада, будь-який бажаючий може заповнити анкету на офіційному сайті Electronic Diversity Visa. Заповнення анкети займає близько 10 хвилин і вже в перший понеділок травня комп’ютер випадковим чином вибирає 50 тис. переможців. Якщо не пощастило, можна пробувати знову.

Рівень складності: просто
Вартість: безкоштовно
Важливо знати: не потрібно знати англійську, не варто платити посередникам, все тільки через офіційний сайт.

30-річний москвич Ігор Матюх в 2010 році виграв в лотерею отримання грін-карти. Анкету він заповнив на суперечку з одним товаришем на студентській вечірці. Обидва виграли, обидва переїхали, але тільки один залишився в Америці.

Матюх пригадує, що на співбесіді йому довелося доводити свою фінансову спроможність, щоб переконати консула, що він не буде претендувати на державну допомогу. А далі – купуй квиток і роби, що хочеш.

Пробувши в Америці два роки, Матюх повернувся в Москву. «Сама наявність грін-карти далеко не щасливий квиток. Конкуренція з американцями за народженням в пошуках роботи і місця під сонцем занадто висока», – пояснює своє рішення він. Однак закінченою цю історію не назвеш, адже лотерейна грін-карта є довічною, при бажанні Матюх може повернутися.

Українці Любов Шипович навпаки довелося дуже постаратися – вона виграла лотерею тільки з дев’ятого разу. Але коли в 2008 році таки отримала карту, використовувала її по повній: влаштувалася на роботу вже через два тижні після приїзду, через рік переконала американського керівника створити філію в Києві. Крім того, Шипович організувала в Америці благодійну організацію “Разом”, яка за минулий рік допомогла зібрати для України більше 190 тисяч доларів. Але повертатися не збирається. «Тепер – у мене дві батьківщини», – говорить вона.

Незважаючи на величезну кількість щасливців, є в історії з лотереями і потерпілі. На ринку є багато шахраїв і організацій, які видають себе за офіційний сайт лотереї.

Автор матеріалу особисто на цьому попалася і заплатила за свою недалекоглядність п’ятдесят доларів, подавши заявку на сайті якоїсь компанії.

Результатом цього досвіду стало знання, що у лотереї немає неофіційних центрів або представництв. Реєстрація у лотереї безкоштовна. Організатори лотереї не контактують з учасниками ні по телефону, ні по електронній пошті. Крім того, одного разу отримавши Ваші дані посередники заповнюють анкету щороку, не питаючи Вашого дозволу, в розрахунку на те, що якщо вона виграє, то вони продадуть Вам виграш (від $2000 до $10 000). Інформація про лотерею є тільки тут.

2. Попросити політичний притулок

Кому підходить: тим, кому страшно повертатися на батьківщину по ряду реальних або надуманих причин (політичні гоніння, національна чи расова приналежність, віра, гоніння на бізнес, сексуальна орієнтація, сімейне насильство).

Як довго отримати: просити можна відразу після в’їзду, навіть в аеропорту; результат чекати від півроку до року, у складних випадках до 3-х років.

Рівень складності: середній
Вартість: від $4500 до $7500
Важливо знати: заборона на відвідування батьківщини 5 років (порушуючи закон, багато хто все одно їздить через сусідні держави за внутрішніми паспортами);
під час оформлення статусу біженця можна легально працювати, запит на роботу подається через 150 днів, після подачі заявки на статус біженця;
на ринку дійсно багато посередників-шахраїв, потрібен хороший юрист.

Етапи процедури:

подача заяви і відкриття справи (кейса);
інтерв’ю з імміграційним офіцером;
отримання політичного притулку або передача справи в імміграційний суд;
якщо суд відмовляє, рішення можна апелювати до федерального суду, шанси дуже високі;
шанси на отримання статусу залежать від рівня доказової бази, шкідливості імміграційного офіцера і суддів;

Киянин Марк Кобилинський знаходиться в стадії оформлення політичного притулку, за наполяганням адвоката, конкретних причин не уточнює. Він приїхав до США близько року тому, за три дні до закінчення візи подав пакет документів з проханням надати йому статус біженця.

За словами Юрія Моши, засновника “Американського візового центру”, зараз багато подань від українців, особливо зі східних областей, Криму і від людей, які працювали з минулою владою і побоюються за свій бізнес.

Моша спеціалізується на підприємницькії еміграції, і сам пройшов цей шлях. У Росії Юрій був власником багатомільйонного бізнесу в сфері нерухомості, на піку свого розвитку став неугодний владі і вирішив емігрувати, попросивши притулку. «Проте 90% оформляють притулок – люди не дуже багаті. Як правило, це – ті, хто зібрав близько 5 тисяч доларів і вирішив почати життя спочатку» – говорить Моша.

Киянин Марк тим часом готується підтвердити причини свого прохання імміграційному офіцерові. Опитавши друзів, він вже знає, що підготуватися до нього практично неможливо. «Все завжди залежить від людського фактора і настрою офіцера, інтерв’ю може тривати від хвилини до години, питання можуть навіть не торкатися теми інтерв’ю. А ще серед емігрантів є страхітливі історії про певних офіцерів, у яких статус отримати неможливо і треба точно готуватися до оскарження в суді» – говорить він.

Термін очікування інтерв’ю залежить від числа заявок в офісі за місцем проживання. Найбільш завантаженими заявками від російськомовних туристів, вважаються Каліфорнія, Флорида, Нью-Йорк.

За словами юристів, зараз цей спосіб користується небувалою популярністю. Лідерами є Росія і Україна.

“Подати документи про прохання притулку можна прямо в аеропорту після прибуття, але не пізніше року після приїзду в США» – говорить Ірина Мазур, юрист офісу Law Office of Francois-Ihor Mazur, що займається імміграційним правом. Ірина сама українка, юрист за освітою, живе і працює в Америці останні 14 років. У практиці офісу налічується велика кількість політичних справ з Узбекистану, Росії, Казахстану, Грузії та Білорусі.

При проханні політичного притулку дуже важливо не потрапити до рук шахраїв – інакше вони не тільки не допоможуть, а й можуть створити проблеми із законом.

Тому головну скрипку грає юрист. За словами Ірини Мазур, навіть консультації від неліцензованих в США адвокатів, які повсюдно пропонуються в інтернеті, є порушенням закону. «Жоден поважаючий себе юрист не витрачатиме час на безкоштовні консультації. Якщо ви бачите таке оголошення – це точно пастка і одурманювання, яке витягне з вас всі гроші і абсолютно точно створить масу проблем із законом, особливо якщо пишуть що результат гарантований» – запевняє Ірина. На таких безкоштовних консультаціях рідко можна отримати кваліфіковану відповідь. Зазвичай, перша, але реальна консультація коштує від $75-100, також існують спеціальні центри які надають послуги ліцензованих адвокатів або безкоштовно або за зниженими цінами, наприклад HIAS.

Мазур наводить у приклад історію нашумілого консультанта Девіда Лінна з Філадельфії, який виявився не адвокатом, а шахраєм, та ще й нелегалом. Його клієнти витрачали останні і дуже великі гроші і очікували надання їм статусу біженців роками – а в результаті втратили можливість залишитися в США, багато хто навіть були депортовані.

Нагадуємо: потрібно бути дуже обережним з вибором юриста та історії, по якій ви подаєте. Наприклад, автору матеріалу юристи запропонували п’ять різних сценаріїв, з яких за бажанням можна вибрати будь-який.

Читайте в наступний матеріалах інші способи:

3. Шлюб з громадянином США;
4. Навчання;
5. Влаштуватися на роботу;
6. Інвестувати або відкрити спільний бізнес;
7. Возз’єднатися з родиною;
8. Піти служити в американську армію;
9. Стати свідком у резонансній справі;
10. Залишитися нелегалом і дочекатися амністії;

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

коментуйте повідомлення: