Найбільші наддержави усіх часів – від Римської імперії до СРСР і США

імперії

Найбільші наддержави усіх часів – від Римської імперії до СРСР і США.

Світ знав чимало великих імперій, проте список наддержав набагато коротший. Стати наддержавою і утримати це звання державі дуже непросто, тому що для цього необхідна велика перевага над усіма суперниками.

Як завжди буває зі списками, в них ніколи не можна включити все, що заслуговує згадки, і тому видання не стало включати в свій перелік таких сильних претендентів як Османська імперія, Перська імперія, Іспанська імперія, Арабська імперія, імперія Маур’їв і династія Тан. Пропонуємо Вашій увазі п’ять найбільших наддержав в історії.

Римська імперія

Римська імперія, що досягла зеніту могутності у другому столітті, була домінуючою державою в більшій частині стародавнього світу, що набагато перевершує всі інші. Хоча її влада не простягалася на такі країни як Індія і Китай, доблесть і відвага Римської імперії не піддавалася сумніву на Близькому Сході і в Європі. Вона включала до свого складу майже всі великі центри зосередження населення і цивілізації старовини, в тому числі, Грецію, Єгипет, Левант, Карфаген, Анатолію та Італію.

Населення Римської імперії на піку її розвитку становило близько 60 мільйонів осіб, багаторазово перевищуючи чисельність населення всіх сусідів і складаючи істотну частину світового народонаселення. Величезні розміри імперії звільняли її від необхідності у великих масштабах займатися торгівлею, не рахуючи придбання товарів і предметів розкоші (шовк, ляпіс, спеції, пахощі і так далі).

Ця імперія володіла величезною військовою перевагою над своїми сусідами, за частковим винятком єдиної сусідньої організованої держави – Персії, чия могутність і влада істотно поступалися Риму. Римські легіони могли дійти до центру Персії і розорити його, що вони і робили, але у перської армії не було жодних шансів досягти Риму. По суті справи, римські легіони були непереможні у вирішальних битвах зі своїми ворогами. Зрештою Рим упав, але не через зовнішні загрози, а з причини постійної громадянської війни, виснаження економіки і надмірної залежності від найманців.

Монгольська імперія

Це була найбільша в світі сухопутна імперія. Її піднесення тим більше вражає, що група монгольських племен, що перевищувала за чисельністю мільйон осіб, зуміла підкорити імперії, які були в буквальному сенсі в сотні разів більшими. Досягти це їм вдалося завдяки видатній тактиці дій, високій рухливості, використання технічних і інших досягнень захоплених народів, і правильної організації тилу і постачання (що сприяла монголам, які були скотарями).

Полководець Темучин до 1206 року об’єднав всі монгольські племена (йому тоді було 50 років), і був проголошений великим ханом над усіма племенами, отримавши титул Чингісхан. Захопивши північний Китай, він спустошив Середню Азію, коли там були вбиті монгольські посли, що стало особистою образою для Чингісхана. У 1219-1221 роках він підкорив всю Центральну Азію та Іран, розоривши весь цей регіон. Це була одна з найжорстокіших навал в історії людства. Сучасні хроніки перебільшують цифри, але в той час в цьому регіоні загинуло від 15 до 50% населення (серед них більша частина населення Середньої Азії).

Нащадки Чингісхана правили імперією, яка захопила велику частину Євразії, включаючи майже весь Близький Схід, окремі райони Східної Європи, Китай і Русь. При цій імперії на більшій частині планети настав нетривалий період миру і міжнародної торгівлі. Але в кінцевому підсумку, незважаючи на деякі невдачі в Японії і Леванті, справжньою загрозою для панування Монгольської імперії стала ворожнеча між її правителями. Імперія розпалася на чотири ханства, які в свою чергу теж зазнали краху або були підкорені. Спадщиною Монгольської імперії є те, що 8% світового населення є нащадками Чингісхана.

Британська імперія

Британська імперія виросла з колоніальних захоплень і торгових підприємств Британії в XVIII столітті, і до початку XX століття вона стала найбільшою імперією в історії, займаючи чверть земної суші. Імперія була настільки велика, що “над нею ніколи не заходило сонце”. На піку слави і могутності в Британській імперії проживала п’ята частина світового населення.

На відміну від попередніх великих імперій, основою британського могутності був військово-морський флот, який вона використовувала всюди. Він дозволяв Британії забезпечувати свободу мореплавства, боротися з рабством і піратством. Таким чином, світ ставав безпечнішим. Замість того, щоб прагнути до влади над великими внутрішніми територіями заради володіння ресурсами, імперія покладалася на торгівлю і контроль над стратегічно важливими точками. Суецький канал, Малаккська протока, Аден, Ормузька протока, Гібралтар – все це було британською територією. Завдяки такій стратегії Британія стала дуже багатою.

Британська імперія була дуже різноманітною, і до її складу входили території на всіх континентах, створюючи велике різноманіття культур. Вона правила дуже різнорідним населенням, отримуючи можливість для вдосконалення навичок і способів управління різними регіонами або безпосередньо, або через місцевих правителів. Влада Британії поширювалася на такі різні місця як Індія, Єгипет і Канада.

Радянський Союз

Напевно, це було неминуче, що така величезна і багата ресурсами країна як Радянський Союз стала наддержавою. Радянський Союз успадкував більшу частину населення і територій Російської імперії, яка розрослася до таких розмірів завдяки територіальним завоюванням, отримавши прізвисько “тюрми народів”. Основою радянської держави був її колосальний розмір, через що цю країну було важко перемогти в ході війни, в чому Гітлер переконався на власному досвіді.

Цей величезний і багатий ресурсами земельний масив можна було використовувати для вимотування і розгрому іноземних армій. Гігантська армія Радянського Союзу, яка мала ядерну зброю, була непереборним колосом в разі початку війни. В силу географічних переваг СРСР багато хто на Заході, виходячи з геополітичної теорії “хартленда”, стали побоюватися, що той, хто контролює глибинні землі Євразії, зможе контролювати всю Євразію, а отже, весь світ.

Радянська держава продовжувала розростатися через свою одержимість питаннями безпеки. У зв’язку з цим армії Рад продовжували просуватися все далі і далі, намагаючись тримати своїх ворогів на максимальній відстані від центру країни. Кульмінацією цього стала радянська окупація Східної Європи і значної частини північно-східній Азії.

Сполучені Штати Америки

Сполучені Штати стали першою справді світовою наддержавою після Другої світової війни. Наприкінці тієї війни на долю Америки припадала половина загальносвітового ВВП. Таких показників не домагалася жодна країна – ні до, ні після. Протягом сорока років з нею суперничав Радянський Союз, але Сполучені Штати завжди були сильнішими завдяки своїй економіці, географічному положенню і спілкам. Після розпаду Радянського Союзу США почали володіти чи не тотальною військовою і технічною перевагою в повітрі і на морі, а також набули маси переваг в наземних діях із застосуванням звичайних озброєнь.

Сполучені Штати поєднують в собі деякі найкращі риси колишніх наддержав. Америка, як свого часу Радянський Союз, володіє величезним розміром і багатою ресурсами територією. У неї потужні збройні сили, здатні повністю розгромити своїх ворогів, як це робили монголи. Як і у римлян, у Америки немає гідного військового суперника.

І що найважливіше, Америка, як і Британія, будує свою владу і могутність на базі невичерпного і не територіального ресурсу, яким є комерція. Подібно до Британії, Сполучені Штати володіють прекрасними військово-морськими силами, що мають доступ до всіх основних морських шляхів у світі.

Однак ми повинні пам’ятати про те, що всі наддержави в якийсь момент припиняли своє існування, і часто це відбувалося в силу внутрішніх обставин. Про це не повинні забувати навіть найбільші наддержави, яким би величезними економічними та військовими перевагами вони не володіли.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

коментуйте повідомлення: