Власників квартир у новобудовах можуть змусити платити завищену квартплату

ОСББ

Власників квартир у новобудовах можуть змусити платити завищену квартплату. Таку думку висловив керуючий партнер ЮК Владислав Кочкаров.

За його словами, останнім часом широкого поширення набула така форма управління житловими приміщеннями, як ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків).

“На відміну від ЖЕКів, які показують свою неефективність, ОСББ є більш дієвим механізмом управління багатоквартирним будинком, оскільки мешканці самі приймають рішення”, – сказав Кочкаров.

Юрист зазначив, що метою створення ОСББ є реальне, а не формальне управління будинком, контроль за наданням якісних послуг та участь в управлінських рішеннях самих жителів багатоповерхового будинку.

“Проте чинне законодавство має ряд норм, які дозволяють забудовникам і недобросовісним сусідам, ускладнювати життя людям, у тому числі і в питанні формування оплати за деякі комунальні послуги. Особливо у випадках, коли ОСББ створено, але не всі мешканці є його членами”, – заявив експерт.

“Для створення об’єднання скликаються установчі збори, згідно статті 6 Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку”. Скликання установчих зборів здійснюється власником будинку або ініціативною групою, яка складається не менше ніж з трьох власників квартир або нежилих приміщень. Це перша норма, на яку варто звернути увагу, особливо тим, хто купує квартиру в новобудові”, – розповідає Кочкаров.

Він зазначає, що отримуючи право власності на квартиру, її майбутній власник, швидше за все, зіткнеться з тим, що ОСББ вже створено і всі правила управління багатоквартирним будинком передбачені.

“Буває, що, забудовник для створення ОСББ знаходить тих самих трьох осіб серед знайомих інвесторів, створює ОСББ та обслуговуючу компанію, а іншим жителям нав’язуються умови вступу в ОСББ. При цьому навіть якщо людина не вступить в ОСББ, дотримуватися його вимоги, у тому числі щодо сплати послуг з підтримки будинку та двору в чистоті – людина буде зобов’язана”, – сказав юрист.

На думку експерта, ідеальним для власників квартири є варіант вступу в ОСББ на етапі його створення, і з самого початку бути причетним до формування умов його роботи.

Якщо ж житло придбане після створення ОСББ, юрист рекомендує уважно читати статут ОСББ, де передбачені не тільки обов’язки членів, але і їх права.

“Слід підкреслити – щоб не втрачати можливість впливати на управління будинком, краще не ігнорувати ОСББ, яке створене, а стати повноправним членом, щоб дана форма управління не перетворилася на бездіяльний механізм, або в безконтрольне управління грошима мешканців”, – радить юрист.

Він також зазначив, що слід звертати увагу на договірні відносини між власниками приміщень і керуючими організаціями, які надають послуги.

“Оскільки за невиконання обов’язків, керуюча компанія може звернутися до суду. Поки що судова практика складається на користь керуючих”, – попереджає Кочкаров.

Він зазначає, якщо ОСББ вирішило співпрацювати з конкретним керівником і на конкретних умовах, то такі умови, в тому числі в частині оплати послуг, є обов’язковими для всіх мешканців.

“При цьому важливо враховувати, що законом не передбачено затвердження або погодження органами місцевого самоврядування розмірів внесків та платежів, визначених загальними зборами ОСББ, вони можуть бути будь-якими. Відмова від їх оплати може спричинити стягнення заборгованості з оплати відповідних рахунків в примусовому порядку”, – заявив експерт.

“Виходячи з аналізу чинного закону і практики прийняття рішення судами відзначимо, що Закон України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” потребує доопрацювання в частині захисту прав власників майна, які є членами ОСББ. Також, ці зміни дозволять створити дієвий механізм управління житловим фондом України”, – підсумував Кочкаров.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

коментуйте повідомлення: