ГПУ після розслідування «Схем» порушила справу щодо відмивання коштів екс-дружиною судді Ємельянова

Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України порушив кримінальне провадження щодо колишньої дружини судді Вищого господарського суду Артура Ємельянова Світлани за статтею «легалізація доходів, здобутих злочинним шляхом». Про це повідомляє громадська організація «Центр протидії корупції», яка і звернулася до ГПУ із заявою.

«Повідомляю, що за результатами розгляду зазначеної заяви, відповідні рішення внесено до Єдиного реєстру досудового розслідування та розпочато розслідування за попередньою правовою кваліфікацією кримінального правопорушення – ч.3 ст. 209 Кримінального кодексу України», – йдеться у відповіді Генеральної прокуратури.

Наприкінці жовтня громадська організація «Центр протидії корупції» звернулася до Генеральної прокуратури із заявою про злочин і просила розслідувати можливу «легалізацію Артуром Ємельяновим та членами його сім’ї доходів, отриманих злочинним шляхом». 

Юристи організації проаналізували документи, які оприлюднили в розслідуванні журналісти програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»), і дійшли висновку, що розлучення судді Вищого господарського суду Україні та його дружини Світлани могло бути «фіктивним і спрямованим на те, щоб приховати перевищення розміру витрат членів сім’ї Артура Ємельянова над їхніми доходами», йдеться в заяві антикорупціонерів. 

Як удалося з’ясувати «Схемам», Світлана Ємельянова володіє елітною нерухомістю за кордоном. Йдеться про віллу в Анталії та апартаменти в Дубаї, два готелі у Відні, а також німецьку фірму, яка керує трьома готелями у Франкфурті-на-Майні.

 

​Більшість знайденого журналістами іноземного майна Світлана Ємельянова придбала до 2014 року включно, тобто в період, поки перебувала в офіційному шлюбі з українським суддею. При цьому, згідно з даними української податкової, які програма «Схеми» отримала від своїх джерел, за період протягом 2001-2014 років вона офіційно заробила близько 3 мільйонів гривень.

 

​Увесь цей час колишній чоловік Світлани Артур Ємельянов працював на посаді судді.

Суддя Вищого господарського суду України Артур Ємельянов є фігурантом кримінального провадження щодо незаконного втручання в діяльність судових органів та винесення неправомірних судових рішень. Однак досі розгляд справи по суті до суду не дійшов.

На думку юристів ЦПК, можна припустити, що своє закордонне майно Світлана Ємельянова могла купити за кошти, отриманні суддею за винесення саме цих рішень. У разі, якщо Генпрокуратура доведе вину судді Вищого господарського суду, все майно подружжя підлягатиме спецконфіскації.

Раніше програма «Схеми» в своєму розслідуванні повідомляла, що регулярні відвідини суддею Вищого господарського суду України Артуром Ємельяновим столиці Австрії Відня, де мешкає його екс-дружина з дітьми, може свідчити про фіктивне розірвання шлюбу з метою приховування елітного майна за кордоном.

Колишнє подружжя продовжує разом відпочивати, має спільний побут, а численна елітна нерухомість у різних куточках світу, придбана в шлюбі, але оформлена на Світлану Ємельянову, таким чином може приховуватись від декларування, зазначали журналісти.

Світлана Ємельянова та Артур Ємельянов офіційно перебували в шлюбі понад 20 років, але наприкінці 2014 року розлучилися.

коментуйте повідомлення: