В Криму проведуть слухання щодо 70 кримськотатарських активістів і у справі журналіста Семени – «Кримська солідарність»

У громадському об’єднанні «Кримська солідарність» повідомили, що 18 грудня на території окупованого Криму підконтрольні Росії суди проведуть слухання у справах щонайменше 70 кримськотатарських активістів, а також щодо журналіста Миколи Семени. Про це йдеться на сторінці об’єднання у Facebook.

«За даними правозахисників, за ці дні надійшло 86 заявок (станом на 18:00 17 грудня) з проханням надати юридичну допомогу», – йдеться в повідомленні.

За даними громадського об’єднання, суди відбудуться в Сімферополі, Білогірську, Алушті, Судаку, Джанкої, а також Червоногвардійському, Кіровському і Совєтському районах окупованого Криму.

За попередніми даними, більшість справ підконтрольні Кремлю суди слухатимуть за російською кримінальною статтею про «Порушення встановленого порядку організації або проведення мітингу».

Повідомляється, що у понеділок відбудеться засідання у справі «26 лютого», фігурантів якої звинувачують в участі у масових заворушеннях, а також слухання у справі автора Радіо Свобода і «Крим.Реалії» журналіста Миколи Семени. Його російська влада звинуватила в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії і присудила 2,5 роки умовного терміну з випробувальним терміном і забороною займатися публічною діяльністю. Сам Семена стверджує, що у своїх матеріалах він реалізовував право на «вільне висловлення думки».

Після російської анексії в Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, діячів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках з організацією «Хізб ут-Тахрір». 

Україна і міжнародна спільнота неодноразово закликала Росію припинити переслідування в анексованому нею Криму.

коментуйте повідомлення: