Геращенко: сталий мир на Донбасі є завданням 2018 року

Представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко заявила, що «сталий мир» у зоні збройного конфлікту є головним завданням українських переговірників у Мінську на 2018 рік. Про це, за її словами, йшлося 10 січня на зустрічі з президентом України Петром Порошенком.

«Нашими ключовими задачами на 2018 рік є: першочергове виконання безпекового і гуманітарного блоку, вимога дотримання тиші, сталий мир, звільнення всіх незаконно утримуваних, активізація роботи з пошуку зниклих безвісти й залучення до цього МКЧХ (Міжнародного комітету Червоного Хреста – ред.), вимога відкриття КПВВ «Золоте», відведення важкої зброї від лінії зіткнення, ми й надалі очікуємо від СММ ОБСЄ створення постійно діючих спостережних пунктів і роботи за схемою 24/7», – вказує Геращенко у Facebook.

«Також українська сторона й надалі наполягатиме на створенні групи з кордону, яка має вже зараз обговорювати питання повернення нашого контролю над українсько-російським кордоном, і вже зараз на кордоні має безперешкодно працювати місія СММ ОБСЄ», – наголосила представниця України й додала, що пріоритетом для її гуманітарної підгрупи на найближчий час є «друга хвиля звільнення заручників».

Раніше 10 січня офіційний сайт голови держави повідомив, що президент України Петро Порошенко обговорив із представниками України в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі та її робочих підгрупах результати діяльності в 2017 році та визначив пріоритети і завдання на 2018 рік.

Тристороння контактна група в 2017 році неодноразово досягала домовленостей про перемир’я на Донбасі, але ці домовленості щоразу порушувалися. Також ТКГ закликала і далі закликає до реалізації одного з положень мінських домовленостей, які передбачають обмін утримуваними особами. Наприкінці 2017 року частковий обмін, перший за більш як рік, відбувся.

коментуйте повідомлення: