«Талібан» відмовився від «безплідних» переговорів з Афганістаном про обмін утримуваними

Екстремістське угруповання «Талібан» відмовилося від переговорів з Афганістаном про обмін утримуваними особами, який є ключовим для мирних переговорів за посередництва Сполучених Штатів.

Речник політичного офісу «Талібану» в Катарі Сугаїл Шахін 7 квітня заявив, що технічна команда не буде брати участі в «безплідних зустрічах». Він звинуватив адміністрацію президента Афганістану Ашрафа Гані у відтермінуванні звільнення утримуваних осіб «під тим чи іншим приводом».

Речник Національної ради безпеки Афганістану Джавід Фейзал закликав «Талібан» не «саботувати процес, шукаючи виправдань». Уряд країни заявляє, що таліби вимагають звільнити чільних командирів, які причетні до деяких найбільш жорстоких нападів за останні роки.

29 лютого в Катарі була підписана мирна угода між США й «Талібаном». За умовами документа, афганський уряд має звільнити 5 тисяч талібів. Екстремістське угруповання, зі свого боку, пообіцяло відпустити близько тисячі афганських солдатів та цивільних. Обмін утримуваними має стати гарантією перед офіційними переговорами про закінчення збройного конфлікту в Афганістані, який триває 18 років.

коментуйте повідомлення: