«Старі кадри» Януковича, бізнесмени-фігуранти розслідувань про завищення цін на ліки: хто навідується до МОЗ у час карантину

Тендерні чиновники часів президентства Віктора Януковича, які фігурували в кримінальних та журналістських розслідуваннях про завищення цін на ліки та лобіювання інтересів конкретних виробників, а також самі представники великого фармацевтичного бізнесу, який частково збудований на державних замовленнях, регулярно відвідують Міністерство охорони здоров’я у період карантину. При цьому, більшість із них робить це неафішовано та відмовляється пояснити мету свого візиту. Це дослідили журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») у розслідуванні «Гості з минулого».

Знімальна група два тижні спостерігала за відвідувачами МОЗу від початку карантину і зафіксувала серед них як «старі кадри» міністерства, коли ним керувала ще Раїса Богатирьова, так і колишніх радників Зоряни Скалецької, пов’язаних зі скандалом довкола законопроєкту щодо імпортозаміщення та яких підозрюють у лобіюванні інтересів приватних постачальників ліків. Серед візитерів знімальна група також помітила і фармбізнесменів, які фігурували в низці офіційних розслідувань щодо антиконкурентних дій та завищення цін на медпрепарати, а також у журналістських розслідуваннях щодо закупівлі медичного обладнання та ліків для онкохворих.

«За час спостережень за відвідувачами МОЗ у період карантину та роботи міністра Іллі Ємця «Схеми» побачили там, зокрема, і візитерів без офіційних посад у відомстві, але із прямим доступом у владні кабінети МОЗ. Все це в той час, коли у міністерства зараз – ключова функція в координації боротьби країни з епідемією коронавірусу і на потреби системи охорони здоров’я перерозподіляються бюджети», – йдеться у розслідуванні.

Серед візитерів «Схеми», зокрема, зафіксували Ольгу Голубовську та Галину Довганчин. Обидві працювали у Міністерстві охорони здоров’я, коли ним керувала Раїса Богатирьова. 

Лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська була головним позаштатним спеціалістом, фігурувала у низці журналістських розслідувань.

«За даними журналістів «УП», Голубовська займалась просуванням ліків від гепатиту С від конкретного постачальника – компанії з орбіти відомого фармбізнесмена Петра Багрія, який лише на державних тендерах 2013–14 років, за даними Центру протидії корупції, заробив майже 700 мільйонів із бюджету», – зазначають журналісти.

Крім того, Голубовська, ймовірно, також лобіювала інтереси іншої фармацевтичної компанії, користуючись статусом радника вже міністра Зоряни Скалецької. Згодом у своїй декларації вона навіть вказала гонорар від фірми, яка виробляла саме цей препарат, але сама Голубовська в коментарі заявила, що не бачить у цьому конфлікту інтересів і не буде казати, за що саме отримала цей гонорар. Як з’ясували «Схеми», нині лікарка працює в оперативному штабі боротьби з коронавірусом, створеним ще прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком. 

Говорити телефоном із журналістами Голубовська відмовилась.

Галина Довганчин, яка також часто відвідує МОЗ – була однією із відповідальних за закупівлі у міністерстві, коли ним керувала Богатирьова, і фігурувала у низці розслідувань щодо можливих порушень у той час. 

«Зокрема, тоді відбулася закупівля за завищеною ціною «швидких» на 1 мільярд гривень, коли третина автівок так і не доїхала до міністерства; чи випадок, коли МОЗ прозвітувало про закупівлю ліків для онкохворих, якої насправді не було. Тоді Довганчин, як одна з відповідальних за цей напрямок, запевняла – тендери «йдуть у поточному режимі», – зазначають «Схеми».

Довганчин розповіла журналістам, що відвідувала МОЗ як представниця державного підприємства «Нове життя», проте не пояснила, як це пов’язано з роботою Міністерства охорони здоров’я.

Серед відвідувачів МОЗ знімальна група зафіксувала також кількох фармбізнесменів. Серед них – Олександр Чумак, Петро Багрій, Ігор Сало із сином Володимиром та Дмитро Буряк. 

Чумак – директор торгового дому «Інтерхім», який реалізує фармацевтичну продукцію однойменного виробника, ексрадник міністра Скалецької. З його ім’ям пов’язані кілька скандалів – зокрема, щодо його погроз депутаткам на засіданні комітету ВР з питань здоров’я нації, які просували законопроєкт, що мав на меті знизити вартість медичних препаратів в Україні. 

«Бізнесмен також був помічником нардепа Олега Мусія, який після Революції гідності очолював МОЗ. І той, уже після звільнення, підтримував «Інтерхім», де працює Чумак.Тоді компанію підозрювали у випуску препарату з синтетичним наркотиком, через що вона потрапила під нагляд СБУ. У свою чергу «Інтерхім» називав це «тиском на бізнес». 

Петро Багрій – фігурант кількох кримінальних проваджень ГПУ та ДБР щодо продажу ліків державі за завищеними цінами. Втім, провадження Генпрокуратури вже закрите.

«Також на пов’язані з ним фірми, які займалися розповсюдженням ліків і отримували чималі гроші із регіональних закупівель, у 2019-му звернув увагу Антимонопольний комітет і навіть оштрафував за антиконкурентні дії на 2,5 мільйони гривень», – йдеться у розслідуванні. 

У розмові зі «Схемами» Багрій пояснив, що приходив до МОЗу, щоб поспілкуватися з Чумаком, якого очолювана ним «Асоціація виробників ліків України» делегувала до робочої групи з фармацевтичних питань при міністерстві. 

У свою чергу Олександр Чумак підтвердив, що відвідує МОЗ саме як представник цієї групи. Водночас офіційно у міністерстві повідомили, що робочі групи під час карантину не збираються. 

Ще один візитер – Дмитро Буряк, російсько-литовський бізнесмен, засновник компанії Vision, яка в Росії займалась «мережевим» розповсюдженням так званих БАДів.

«Однак основний його бізнес в Україні не медицина – а нерухомість. Втім, і інтересу до медицини Дмитро Буряк не втратив. Можливо, для нього відчинені двері до самого на той час міністра Ємця – адже раніше про них писали, як про співініціаторів створення «наукового парку медичного напрямку», де досліджують різноманітні хвороби серця?» – йдеться у матеріалі.

«Схеми» також помітили біля МОЗу бізнесмена Ігоря Сала з сином Володимиром.

«Родина Сало відома, перш за все, своїм бізнесом у сфері енергетики, а саме – торгівлі вугіллям. Сало-старший раніше займався і фармацевтичним бізнесом, зокрема, був дотичний до харківської групи компаній «Здоров’я», – зазначають журналісти. 

Пізніше, на той момент ще міністр, Ілля Ємець повідомив «Схемам», що Дмитро Буряк та Володимир Сало – його радники.

Ще один частий гість, помічений журналістами біля міністерства – Михайло Царенко.

«Громадськості Царенко відомий як керівник «Київзеленбуду», коли у 2012 році комунальники закупили начебто італійські каштани «Бріоті» по 6000 гривень за саджанець на 4 мільйони гривень. Але виявилось, що ці каштани були звичайного – кінського сорту. Царенко тоді наголошував, що «Зеленбуд» відповідальності за це не несе. Згодом Царенко став керівником апарату Київської облдержадміністрації, але після звільнення з ОДА наприкінці 2016-го, зник з інформаційного простору», – розповіли журналісти.

У коментарі «Схемам» мету візиту до міністерства у період карантину Царенко пояснив так: «Ємець Ілля Миколайович – це мій друг, заслужений лікар, з яким я товаришую і допомагаю йому». На уточнення, як саме, відповів: «В тому, що він рятує двох дітей на день».

У перші дні роботи вже новопризначеного міністра Максима Степанова «Схеми» зафіксували, що як і за його попередника до міністерства приїхали автівки тих же бізнесменів з фармацевтичного ринку: Олександра Чумака і Дмитра Буряка.

«Зараз як ніколи важлива прозорість в роботі одного з ключових відомств – МОЗ. З якою метою всі ці люди відвідують міністерство? Чи не переслідують свої приватні інтереси? Контроль громадськості, особливо в умовах карантину – лишається чи не єдиним цьому запобіжником», – йдеться у розслідуванні. 

 

коментуйте повідомлення: