Тихановська зустрінеться із заступником держсекретаря США

Кандидатка на виборах президента Білорусі Світлана Тихановська, яка нині вимушено перебуває в столиці Литви Вільнюсі, 24 серпня зустрінеться із заступником держсекретаря США Стівеном Біганом. За офіційними повідомленнями американської сторони, зустріч відбудеться на знак участі США у пошуку мирного вирішення конфліктної ситуації після президентських виборів у Білорусі.

За даними МЗС Литви, Біган також зустрінеться із міністрами оборони та закордонних справ Литви, щоб обговорити ситуацію в Білорусі та двосторонні й оборонні питання. Пізніше Біган вирушить до Росії.

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента, які ні опозиція, ні міжнародна спільнота не визнали вільними та справедливими. ЦВК Білорусі оголосила переможцем виборів чинного президента Олександра Лукашенка, який балотувався на шостий термін поспіль, набравши 80,1% голосів, його головна суперниця Світлана Тихановська – 10,1%. Відтоді Білоруссю котиться хвиля протестів, включно зі страйками на деяких підприємствах. МВС Білорусі повідомило про понад 7 000 затриманих, під час придушення протестів загинули три людини.

Тихановська зараз перебуває у Литві. Вона заявила, що ініціює створення Координаційної ради для передачі влади в Білорусі. Генеральна прокуратура Білорусі повідомила про порушення кримінальної справи за статтею про захоплення влади через створення координаційної ради опозиції. 21 серпня у ЄС закликали Мінськ закрити цю кримінальну справу.

 

коментуйте повідомлення: