ЄС чекатиме на рішення суду щодо Навального, перш ніж вдаватися до санкцій проти Росії – Маас

Європейський Союз зачекає на рішення російського суду щодо ув’язнення чи звільнення опозиціонера Олексія Навального, перш ніж вирішувати, чи запроваджувати нові санкції. Про це 25 січня повідомив журналістам міністр закордонних справ Німеччини Гейко Маас після зустрічі із головами МЗС інших держав-членів ЄС.

«Ми домовилися сьогодні почекати на рішення суду, почекати й подивитися… чи Олексія Навального звільнять за 30 днів», – сказав Маас, додавши, що «це ще не кінець».

Очільник зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що планує відвідати Москву наступного тижня, аби закликати російську владу звільнити Навального та його затриманих прихильників. Він додав, що лідери Євросоюзу ланують обговорити подальші дії щодо Росії на запланованому саміті 25-26 березня.

Читайте також: Прихильники Навального анонсували на 31 січня нові протести в Росії

Серед тих, хто закликає до розширених санкцій проти російських урядовців, відповідальних за арешти – міністри закордонних справ колишніх радянських республік Естонії, Латвії та Литви.

За словами очільника литовського МЗС Габріелюса Ландсбергіса, Євросоюз «повинен надіслати дуже чітке та рішуче повідомлення, що це (арешти – ред.) є неприпустимим».

Росія відкидає критику з боку світової спільноти та заклики звільнити Навального. 24 січня МЗС Росії звинуватив Захід у «лицемірстві» і втручанні у свої внутрішні справи.

Російський опозиціонер Олексій Навальний був затриманий 17 січня відразу після повернення з Німеччини, де він проходив лікування і реабілітацію після спроби отруїти його російською бойовою нервово-паралітичною речовиною класу «новачок».

Читайте також: МЗС Росії заявило протест послу США через попередження щодо протестів на підтримку Навального

Його звинувачують у тому, що під час лікування він не з’явився до інспектора, як передбачають його обов’язки як умовно засудженого. Йдеться про вирок 2014 року в справі за звинуваченням у фінансових зловживаннях, яку Навальний і його соратники називають політично мотивованою. Європейський суд із прав людини визнав, що вирок було винесено з порушенням прав Навального.

Суд над ним призначений на 2 лютого. Припускають, що його можуть тепер засудити до реального позбавлення волі на термін до 3 з половиною років.

23 січня в акціях протесту у понад 100 російських містах на захист Навального, за даними правозахисників, взяли участь до 110 тисяч людей. Хоча, за оцінкою штабу самого політика, всього може йтися про участь в акціях близько 250 тисяч росіян. Близько 3,5 тисячі людей були затримані. Акції не були узгоджені з владою. Поліція застосовувала до людей силу. Правозахисники заявляли, що серед затриманих опинилися близько двох сотень неповнолітніх. Дії російської влади проти демонстрантів засудили політики на Заході і правозахисні організації.

коментуйте повідомлення: