У Туреччині 5 обвинувачених у вбивстві посла Росії отримали довічні терміни

У Туреччині суд засудив до довічних термінів п’ятьох обвинувачених у вбивстві посла Росії в Туреччині Андрія Карлова: троє людей отримали по два довічні терміни, двоє інших – по одному, пише Anadolu. Дипломата застрелили понад чотири роки тому під час відкриття фотовиставки в Центрі сучасного мистецтва в Анкарі.

За даними Бі-Бі-Сі, обвинуваченими у справі були 28 осіб. Шестеро отримали від п’яти до дев’яти років позбавлення волі, ще шестеро були виправдані, кілька осіб засуджені заочно, вони перебувають за межами країни.

Інцидент стався увечері 19 грудня 2016 року. Безпосередньо в російського дипломата стріляв 22-річний турецький поліцейський Мевлют Мерт Алтинташ. Спочатку вбивство пояснили невдоволенням політикою Росії в Сирії та помстою за Сирію і за Алеппо: вбивця зробив кілька пострілів в спину посла з криками «Аллах Акбар» і «Пам’ятайте про Алеппо». Мевлют після нападу був застрелений спецпризначенцями.

Суд у цій справі розпочався в січні 2019 року. Обвинувачених у суді пов’язували з проповідником Фетхуллах Ґюленом, який живе в США. Його організацію в Туреччині називають терористичною. Ґюлен усі звинувачення заперечує.

Андрій Карлов був призначений на посаду посла Росії в Туреччині в липні 2013 року. До цього він очолював Консульський департамент МЗС Росії, в 2001–2006 роках був послом Росії в КНДР.

Удова дипломата Марина Карлова в інтерв’ю Бі-Бі-Сі заявляла, що її чоловік отримував погрози щонайменше за чотири місяці до нападу, але йому не була надана додаткова охорона. Вона сказала, що не вважає, що слідство знайшло справжніх організаторів злочину. «Я переконана, що ця справа ніколи не буде розкрита», – заявила вона.

 

коментуйте повідомлення: