Джемілєв: Росія «категорично проти» звільнення кримських татар

Національний лідер кримських татар, депутат Верховної Ради України Мустафа Джемілєв заявляє, що в Росії немає бажання звільняти ув’язнених кримських татар у рамках обміну. Про це він сказав в коментарі «Громадському радіо».

Джемілєв також зазначив, що деякі кримські татари, які зараз перебувають у російському ув’язненні, самі можуть відмовитися від обміну.

«Повинен сказати, що росіяни категорично проти звільнення кримських татар. По-друге, у нас там досить ідейні люди. Якщо вони дізнаються, що їх обмінюють на бандитів, то вони можуть і відмовитися. Ось ми з допомогою Ердогана (президента Туреччини – ред.) звільнили Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова. Ердоган нам говорив, що попросив Путіна (президента Росії – ред.) звільнити їх, а потім з’ясувалося, що в обмін на це Туреччина була змушена видати двох терористів, які на території Туреччини вбивали чеченських дисидентів. Це професійні вбивці, співробітники ГРУ. І ось Умеров і Чийгоз кажуть: «Якби ми знали, що такою ціною, то ми б не звільнялися», – зазначив Джемілєв.

За його інформацією, списки для ймовірного майбутнього обміну утримуваними особами вже готові.

«Нам передали список з СБУ на затвердження. І незабаром вони за всяку ціну все ж планують обмінювати людей. Але ми для себе визначили пріоритети: обмінювати потрібно, перш за все тих, у кого найбільші терміни, наприклад, 17-18 років і за станом здоров’я. Списки вже готові, але зараз Росія просто не веде розмов про це», – сказав Джемілєв.

Російська сторона поки що не коментувала цю заяву.

Як раніше повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, Україна внесла в підготовлений на обмін список із 200 осіб 86 кримських татар. 

Президент України Володимир Зеленський 5 березня заявив, що українська сторона в Тристоронній контактній групі передала список із понад 200 людей для обміну. Він сподівається, що обмін відбудеться вже цього місяця.

29 грудня 2019 року відбувся обмін утримуваними між Україною і російськими гібридними силами. З території ОРДЛО був звільнений 81 українець: 76 із них повернулися на підконтрольну українському уряду територію, ще п’ятеро вирішили залишитися на території, що контролюється російськими гібридними силами. Із 76 звільнених: 12 – тепер уже ексвійськовополонені, 64 – цивільні. Звільнених обміняли на 124 особи.

Це сталося після першої за три роки зустрічі лідерів країн «нормандського формату», яка відбулася в Парижі 9 грудня. 

коментуйте повідомлення: