У NASA запевняють: льоду в районі Антарктиди додалося

Антарктида

У NASA порівняли нинішні знімки Антарктиди з космосу з колишніми. І запевняють: льоду в районі Південного континенту додалося.

Так, з початку 70-х років минулого століття крижаний покрив наростав тут зі швидкістю 18900 квадратних кілометрів в рік. І нині досяг рекордної площі в 20 мільйонів 140 тисяч квадратних кілометрів.

“Заледеніння Антарктики – це наслідок глобального потепління, заперечувати яке не можна. Ніякого парадоксу тут немає. Адже Земля – ​​єдиний організм, і процеси в ньому взаємопов’язані. Десь глобальне потепління змінює клімат в одну сторону, а десь в іншу. Ось і лід на Південному полюсі наростає, а на Північному зникає. За ті ж 40 років його кількість в Північному Льодовитому океані зменшувалася зі швидкістю 53900 квадратних кілометрів в рік. Разом: лід в цілому зменшується, а дисбаланс – різниця у вазі полярних областей – збільшується, – пояснила дослідниця Клер Паркінсон.

Очевидно: якщо кількість льоду на Північному полюсі зменшується, а на Південному збільшується, то планета – принаймні її мантія – стає на одному полюсі важчою, а на іншому легшою. Деяких вчених, які дотримуються, м’яко кажучи, екстравагантних поглядів, цей перерозподіл ваги сильно лякає. Адже, як вони вважають, порушення полюсної рівноваги – такий собі полярний перекіс – може призвести до того, що Земля зробить перекид. Тобто вісь її обертання зміститься на якусь кількість градусів. І таке нібито вже бувало в історії нашої планети і призвело до Всесвітнього потопу.

За іншою версією, перекид здійснює не весь куля – зміститься лише його літосферна оболонка. Колись, стверджують прихильники такого сценарію, подібний зсув, що трапився в результаті полярного перекосу, перемістив зелену і квітучу Антарктиду з помірних широт в те місце, де вона зараз знаходиться. І континент замерз.

За чутками, гіпотезу перекиду підтримував аж сам Альберт Ейнштейн. І навіть пояснив феномен взаємодією відцентрових сил, що виникають при обертанні Землі, і асиметричних мас льоду.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

коментуйте повідомлення: