Російські солдати групами йдуть з армії через небажання брати участь у конфлікті на сході України

путінська армія

Деякі солдати вирішили, що “краще піти з армії, ніж воювати в Україні”.

Російські солдати групами йдуть з армії через небажання брати участь у конфлікті на сході України.

Reuters зв’язався з п’ятьма військовими, які разом з товаришами недавно покинули службу, зокрема з двома з них, які зізналися, що звільнилися через те, що солдатів відправляють до України.

Один із них – колишній військовий, служив в елітній Кантемирівській танковій дивізії, нині живе в Москві. На умовах анонімності він розповів агентству, що влітку 2014 року був відправлений у Ростовську область на навчання, але замість цього опинився в Україні на танку у складі бронеколони, його екіпаж керував модернізованим російським танком Т-72Б3.

“Якийсь підполковник уже після перетину кордону сказав, що можуть посадити за невиконання наказу”, – цитує його агентство.

Юнак сказав, що бачив, як солдати відмовлялися воювати. “При мені таких було двоє. Кудись їх забрали. Підполковник говорив, що проти них порушили кримінальну справу, а насправді, ми їм потім зателефонували, вони вдома були, просто звільнилися”, – зазначив колишній танкіст.

Зі слів юнака, він був в Україні з серпня до початку вересня 2014 року і повернувся до Росії під час перших мирних переговорів. Після повернення в Росію солдатам пообіцяли відрядження, бойові і медалі, зазначив він, але в результаті ні він, ні його товариші не отримали нічого з обіцяного, навіть після того, як нагадали про обіцянки своїм командирам.

“Вирішили звільнитися. Нас було 14 осіб”, – додав колишній танкіст. Reuters вивчив листування начальника відділу кадрів Західного військового округу Віктора Місковця і секретаря Союзу комітетів солдатських матерів Валентини Мельникової, в якому згадано імена дев’ятьох солдат, що залишили Кантемирівську дивізію.

У листах правозахисники просили звільнити солдатів, які подали рапорт про розірвання контракту. Командування не хотіло це робити, розповів агентству один із військових. Служба в Україні в листуванні не згадується. В результаті військові були звільнені.

Троє солдатів зі списку підтвердили, що вони недавно звільнилися з армії, однак про Україну говорити відмовилися. Мисковець та його заступник не відповідали на дзвінки. Представник російського Міноборони відмовився коментувати звільнення військових з Кантемирівської дивізії та їхнє відправлення до України.

Інший солдат, якому 21 рік, на умовах анонімності розповів агентству, що командував розрахунком реактивної системи залпового вогню Град і що також звільнився з армії через український конфлікт. Влітку 2014 року його машина зайняла позицію в Ростовській області, приблизно за 2 км від українського кордону на південному заході Росії.

“Їхали без розпізнавальних знаків. Ми зняли всі свої кокарди, петлиці, шеврони. Все це прибрали. Сказали, що в польових умовах без цього ходять усі”, – розповів він.

На початку вересня бойовий розрахунок отримав наказу відкрити вогонь по цілі, що знаходилася на відстані 17 км, продовжив він, припустивши, що ціль була в Україні.

Від своїх товаришів військових дізнався про іншу батарею з його військової частини, яка перетнула кордон і провела в Україні десять днів, додав співрозмовник агентства. Коли наприкінці січня цей солдат був у відпустці, його несподівано викликали у свою частину. Його перемістили в іншу батарею, яка мала їхати кудись на навчання в Ростовську область.

“Сказали, що там будуть проходити масштабні навчання і задіяне дуже велике угруповання військ”, – зазначив він.

Тоді він і четверо інших солдатів вирішили, що “краще піти з армії, ніж їхати воювати в Україну”. Процедуру звільнення, як каже військовий, вони закінчили в березні. Ця інформація підтверджується документами правозахисників та військової прокуратури.

Нагадаємо, 25 серпня СБУ заявила про затримання десятьох російських військових у Донецькій області. За даними відомства, ті, хто потрапив у полон, затримані з особистими документами.

Росія неодноразово спростовувала інформацію про участь російських військовослужбовців у військових діях на сході України. На прямій лінії 16 квітня 2014 президент Росії Володимир Путін сказав: “Кажу вам прямо і точно: російських військ в Україні немає”.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

коментуйте повідомлення: