Луценко: прокуратура проситиме про домашній арешт для Саакашвілі

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє, що слідство проситиме суд про домашній арешт із носінням електронного браслета для лідера «Руху нових сил», екс-голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі.

Як заявив Луценко 5 грудня в Києві, суд з обрання запобіжного заходу має відбутися, ймовірно, 6 грудня. Він нагадав, що Саакашвілі підозрюють у сприянні учасникам злочинної організації та укритті їхньої злочинної діяльності.

За словами генпрокурора, автомобіль СБУ із затриманим Саакашвілі, який блокують його прихильників, везе екс-президента Грузії до Служби безпеки України для допиту.

Раніше Луценко заявив, що Саакашвілі отримав від бізнесмена Сергія Курченка, який переховується в Росії, півмільйона доларів на свою діяльність в Україні. 5 грудня в Києві генпрокурор заявив, що оприлюднює першу частину даних операції Служби безпеки України і Генеральної прокуратури «зі зриву плану реваншну пророкремлівських сил в Україні».

Луценко оприлюднив записи телефонних розмов ймовірно соратника Саакашвілі Северіона Дангадзе з представником Курченка, які домовлялися про співпрацю.

За словами генпрокурора, Дангадзе підозрюють за тією ж статтею, що і Саакашвілі, а також за статтею про державну зраду, тому прокуратура має намір просити суд про його арешт.

5 грудня правоохоронці прийшли з обшуком до квартири Саакашвілі у центрі Києва. Лідера «Руху нових сил» підозрюють у сприянні учасникам злочинної організації й укритті їхньої злочинної діяльності, йому оголосили підозру. СБУ спільно з Генпрокуратурою затримали екс-президента Грузії. Проте автомобіль правоохоронців із Саакашвілі всередині заблокували прихильники політика, вони почали споруджувати поруч барикади. Поліція застосовувала сльозогінний газ, повідомляє з місця подій кореспондент Радіо Свобода. Рух вулицею Грушевського, Європейською площею й Хрещатиком частково перекритий поліцією.

Прихильники Саакашвілі називають його переслідування політичним. Останні заяви генпрокурора Саакашвілі і його команда поки що не коментували.

Наприкінці липня президент України Петро Порошенко підписав указ про припинення громадянства України Міхеїла Саакашвілі, за повідомленнями, через свідоме подання неправдивих відомостей при набутті українського громадянства.

Саакашвілі 10 вересня потрапив на територію України, не пройшовши прикордонного контролю. Суд визнав винним Міхеїла Саакашвілі у незаконному перетині державного кордону і зобов’язав виплатити штраф – 3400 гривень.

У середині жовтня під Верховною Радою України почалися акції протесту на підтримку політичних реформ, учасникам яких, серед інших активістів, є прихильники екс-голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі. Остання акція цими вихідними була присвячена так званому «народному імпічменту» президента України Петра Порошенка.

Проти Саакашвілі порушена низка кримінальних справ у його рідній Грузії, яка вже тривалий час домагається від України його видачі.

коментуйте повідомлення: