У Мінську обговорили «новий механізм» взаємодії сторін щодо Донбасу – Козак

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак та заступник керівника адміністрації президента Росії Дмитро Козак взяли участь в роботі Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Переговори тривали понад 10 годин. Після їх завершення Дмитро Козак заявив журналістам, що «сторони домовилися про нові механізми взаємодії сторін щодо знаходження політичних рішень врегулювання конфлікта». Які це механізми, Козак пояснювати не став.

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак після переговорів не виступив.

Козак також заявив, що залишається надія до кінця місяця провести обмін утримуваними особами.

В Офісі президента України повідомили, що сторони досягли домовленостей щодо питань обміну утримуваними особами, розведення сил і засобів, одночасного відкриття КПВВ у населеному пункті Золоте і населеному пункті Щастя та запровадження Консультативної ради.

«Підписати рішення Тристоронньої контактної групи щодо запровадження Консультативної ради в складі політичної підгрупи ТКГ після консультацій з представниками ОБСЄ, Французької Республіки та Федеративної Республіки Німеччина щодо виконання домовленостей, досягнутих під час саміту в Нормандському форматі», – повідомили в Офісі президента.

У контрольованому Росією угрупованні «ДНР» заявляють, що в Мінську домовилися створити «майданчик для прямого обговорення двома сторонами конфлікту тем, які потребують урегулювання».

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули 13 000 – 13 200 людей.

коментуйте повідомлення: