750 українців опинилися на карантині в Єгипті – Кулеба пояснив, чому їх ще не вивезли

Вивезення громадян України, які опинилися на карантині під час відпочинку в Єгипті через коронавірус SARS-CoV-2, мало б відбуватися в рамках спецкарантинної операції, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Радіо Свобода.

Як пояснив Кулеба, за загальним принципом людей із курортів мають вивозити ті туристичні компанії, які організовували їхню поїздку.

«У випадку зі Шрі-Ланкою ми домовилися з тією авіакомпанією, яка завозила туди людей, що вони їх і вивезуть. Кого не вивезуть ці авіакомпанії з різних причин, того будемо діставати вже іншими шляхами. Ситуація з карантином найскладнішим – насамперед йдеться про Єгипет, де станом на зараз у нас 750 людей в карантині сидить – в чому проблема: якщо відправляти за ними літак зараз, то по суті це має бути спецкарантинна операція з епідеміологами, люди в скафандрах, обробка літака і не один літак», – каже урядовець.

Читайте також: Українці зможуть перетинати кордон Литви до 23 березня – МЗС

Інший варіант, за його словами: дочекатися завершення карантину і тоді організувати рейс для вивезення людей.

«Ми постійно в контакті з єгипетськими курортами, компаніями, щоб вони нас орієнтували про динаміку ситуації. Я думаю, найефективніший спосіб – дочекатися кінця карантину і вивезти. Тим більше, люди не на вулиці сидять, а в готелі, більш-менш нормальні умови є», – вважає Кулеба.

За даними МЗС, наразі 15 776 громадян України вже повернулися додому, 861 людина перебуває на карантині за кордоном. 11 українців лікуються від коронавірусного захворювання COVID-19 за кордоном, п’ятеро одужали, одна жінка померла.

Повну версію інтерв’ю з Дмитром Кулебою чекайте на сайті та YouTube-каналі Радіо Свобода 21 березня.

коментуйте повідомлення: