Російські слідчі збираються висунути звинувачення Джемілєву

В окупованому Росією Криму співробітники російського Слідчого комітету збираються 10 квітня висунути звинувачення лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву. Цю інформацію він підтвердив проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії.

«Дружина подзвонила і сказала, що прийшли ФСБшники, дали якусь повістку і просять під її розписку це повідомлення. Я сказав, щоб ніяких розписок не давала. Якщо хочуть, то нехай так дадуть. Вони давно порушували це. Просто в порядку залякування через майбутній марш (на Крим – ред.)», – розповів Джемілєв.

Видання «Українська правда» опублікувало фотографію повідомлення, яке принесли рідним Джемілєва в Криму. У ньому зазначено, що лідер кримськотатарського народу звинувачується за частиною 3 статті 322 Кримінального кодексу Росії «Незаконне перетинання державного кордону Росії», частиною 1 статті 222 «Незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів» і частиною 1 статті 224 «Недбале зберігання вогнепальної зброї, яка створила умови для його використання іншою особою, якщо це спричинило смерть людини або інші тяжкі наслідки».

Джемілєву запропонували надіслати замість себе адвоката в управління Слідчого комітету у Сімферополі.

 

Після окупації Криму Росією на початку 2014 року лідерам кримських татар Рефату Чубарову та Мустафі Джемілєву російська влада заборонили в’їзд на півострів на п’ять років.

20 січня 2016 кримський адвокат Джеміль Темиш повідомив про заочний арешт Мустафи Джемілєва за рішенням підконтрольного Росії Київського районного суду в Сімферополі. Цю інформацію пізніше підтвердила колишня російський прокурор Криму Наталія Поклонська.

За інформацією Темішева, у Росії Джемілєва звинувачують у незаконному перетині адмінкордону з окупованим Кримом 3 травня 2014 року в Армянську. Російське слідство посилається на те, що Джемілєву вже був заборонений російською владою в’’їзд на територію анексованого півострова.

У МЗС України засудили заочний арешт Мустафи Джемілєва російським судом.

 

коментуйте повідомлення: